Tetik parmak nedir ? Tetik parmak sorunu
03 Kasım 2015 Bu içerik 10.798 kez okundu.
Bir sabah kalktığınızda parmaklarınızın ağrıdığını, bükülmediğini, kaskatı kesildiğini görebilirsiniz. Gaziosmanpaşa Hastanesi El Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İsmail Bülent Özçelik; tıp dilinde 'tetik parmak' denilen sorunla ilgili sorularımızı yanıtladı:
Parmaklarda takılma neden olur?
Elde parmakların hareketi, kiriş denilen yapıların vasıtasıyla sağlanır. Kirişler; kaslara bağlı, ip şeklinde yapılardır ve belli noktalarda köprülerin altından geçerler. Köprüler; kirişin hareket sırasındaki gerginliğini ve hareketin yönünü sağlar. Bu köprülerin altında bulunan kirişlerin takılması sonrası ağrı ve kilitlenmeler oluşur. Parmağın tabanındaki köprülerin kalınlaşması, bazen de kiriş kılıfında meydana gelen şişliklerden dolayı; parmakta takılma ve ağrı olmasına 'tetik parmak' denir. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması, buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açarak tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmak kilitlenmeleri oluşabilir.
Hangi aşamada doktora gidilmeli?
Hastalar daha çok el ayalarındaki ağrı nedeni ile bize başvururlar. Dikkatli bir muayene ile tanı konabilir. Zaman ilerledikçe takılmanın miktarı ve şiddeti artar.
Hastalığın tedavisinde ameliyat şart mı?
Hareket kısıtlaması, ağrı kesici ilaçlar ve atel kullanımı; şikayetleri yeni başlayan hastalarda yarar sağlar. Bölgeye steroid iğnesi yapılması da şikayetleri azaltabilir. Fakat steroid'i, kiriş yapılarına uzun vadede verdiği zarardan dolayı çok kullanmıyoruz. Eğer bu yöntemler ile durum düzelmezse, o zaman ameliyat önerilir.
KÜÇÜMSEMEYİN!
Ameliyatla sorun tamamen düzelir mi?
Ameliyat sonrası belirtiler genellikle tamamen geriler. Bazı hastalarda yara bölgesinde sertlikler oluşabilir. Ancak sertlikler evde yapılan masajlarla düzelir. Bu arada operasyon sonrası genelde aynı parmakta sorun tekrar oluşmaz. Fakat bir parmakta hastalık varsa, diğerlerinde de bu sorunun ortaya çıkma olasılığı yüksektir.
Tedavideki yanlışlar neler?
En büyük hata; ameliyatın küçümsenmesi. Operasyon ameliyathane şartlarında, kanamasız ortamda yapılmalı.
KİLİTLENEN PARMAK İKİ-ÜÇ GÜN İÇİNDE AÇILIYOR
Hasta, ameliyat olduktan sonra ne kadar sürede iyileşir?
Ameliyat sırasında; takılan veya kilitlenen parmak açılıyor, hasta iki-üç gün içinde elini kullanmaya başlıyor. Ofis çalışanları gibi; ellerini ağır işte kullanmayanlar, daha erken işlerine dönebilirler. Ağır şartlarda ve kirli ortamlarda çalışanlar dikişleri alınana kadar işe gitmemeli.
Çocuklarda tetik parmak varsa nasıl bir yol izlenmelidir?
Yeni doğanda ve çocuklarda ameliyat hemen yapılamaz. Yeni doğanlarda, parmak takılması saptanmış ise altı ay beklenebilir. Ancak daha uzun süre beklemek, şekil bozukluğuna yol açar.
ŞEKERİ OLAN RİSK GRUBUNDA
Tetik parmak neden olur? Hangi yaşlarda daha sık görülür?
Bu sorunun nedeni genellikle pek saptanamaz. Ancak romatizması olanlarda ve şeker hastalarında daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Nadiren avuç içi ve parmak tabanı yaralanmaları da bu soruna neden olabilir. 40-50 yaş arasında sık görülür. Altı aylık-dört yaş arasındaki çocuklarda da sık rastlıyoruz. Yetişkinlerde takılma en çok birinci ve dördüncü parmakta olmasına rağmen, çocukluk çağında olanlarda en sık birinci parmakta görülür. Bununla birlikte diğer parmaklarda da bu hastalığın oluşma ihtimali vardır.
'KAYAKÇI BAŞPARMAĞI'NIN BELİRTİSİ AĞRI VE ŞİŞLİK!
Kayak sporunun artmasıyla birlikte, 'kayakçı başparmağı' adını verdiğimiz hastalık da çok sık görülmeye başladı. Parmak eklemlerimizin her iki yanında, stabilizasyon sağlayan bağlar bulunur. Başparmak tabanındaki bağlardan işaret parmağına yakın tarafta olanın, zorlanmaya bağlı hasar görmesi sonucu, bu tür yaralanmalar meydana gelir.
ERKEN DÖNEMDE BUZ VE AĞRI KESİCİLER
Ağrı, şişlik, kızarıklık, kavrama hareketlerinde güçsüzlük; bu yaralanmanın belirtileri arasındadır.
Erken dönemde buz uygulaması ve ağrı kesici ilaçlar faydalı olacaktır. Kısmi yırtıklar için atel takılarak fizik tedavi uygulamak yeterli olacaktır. Tam yırtıklarda ve kemik parçalarının da koptuğu olgularda, ameliyat gereklidir. Çoğu el ameliyatında olduğu gibi sadece kol uyuşturulur.
Tetik parmak sendromu nedir?
Parmakların kasılı kalması, aniden kilitlenmesi ya da ağrıması tetik parmak hastalığının belirtilerinden birkaçı.
Tetik parmak (Trigger finger) hastalığı hakkında tüm merak edilenleri, Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. D r. E v r i m U ç k u n k a y a açıkladı.
Tetik parmak (Trigger Finger) nedir?
Parmak hareketleri sırasında parmakların takılması ve parmaklarda ağrı hissi yaratan duruma tetik parmak hastalığı denir. Hastanın parmağında ani kitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur.
Tetik parmak el cerrahisinin sık rastlanan sorunlarından biridir.
Tetik parmak nasıl oluşur?
Tetik parmak hastalığının oluşum mekanizması halen tam olarak bilinmemektedir ancak hastalığın seyri gayet iyi bilinmektedir. Parmakları büken tendonlar avuç içerisinde özel makaraların içinden geçer. Bu makaraların kalınlaşıp daralması ya da tendonun bölgesel olarak kalınlaşması bu rahatsızlığa neden olur. Tendon, daralmış makarada sıkışır ve parmak bükülme hareketi sırasında takılır. Zorlanma ile sıkışan tendon daralan kanaldan kurtulur ve parmak açılır. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması genellikle buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açar. Ve tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmak kilitlenmeleri de oluşabilir.
Hangi yaş aralığında sıkça görülür?
Farklı yaş gruplarında görülebilir. Nedeni çoğu zaman saptanamaz, ancak erişkinlerde parmak kullanma özellikleri ve bazı sistemik hastalıklarla (Romatoid artrit, Gut, Diabet, Diyaliz Hastaları) ilişkilendirilebilir.
Tetik parmak olduğumuzu nasıl anlarız?
Önce avuç içinde ya da başparmak kaidesinde şüpheli ağrılar başlar. Tipik bulgusu, parmak kapatıldıktan sonra, açmaya yeltenildiği zaman parmağın takılması, açmak için daha fazla güç sarf edildiği zaman ise bir atma sesiyle birlikte "tık sesi" boşalarak açılması, yani tetiklenmesidir. Tendonlar akşam uyurken oldukça yumuşaktır. Parmaklar normal pozisyonda, yani yarı kapalı durumdadır. Zamanla özellikle sabahları parmakta takılmalar başlar ancak bir süre sonra geçer. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte takılmalar belirgin hale gelir ve ağrılıdır.
Röntgen ile tanı konulamıyor mu?
Bu hastalığın tanısında röntgenin yeri yoktur. Doktorunuz yaptığı muayene ile parmağı inceler, ele gelen şişlik, kitle, nodülleri tespit eder. Tedavi edilmezse tendon kopmasına kadar gidebilir.
Tetik parmak nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı şişliği indirmek ve yakalama hareketini sağlamaktır.
-Akut Dönem Tedavi
Şişliği gidermeye yönelik Antienflamatuar ilaç tedavisi, istirahat amaçlı parmak atelleri oluşturur. Ani ve yeni başlayan vakalarda uygundur.
-Subakut dönem tedavi
Bu aşamada (3 hafta ile 3 ay) içinde genelde ağrı ve sabah sertliği gibi yakınmalardan bahsedilmektedir, parmağın kilitlenmeye başlaması çok daha geç başlayabilir. Eğer şikayetler gerilemez ise ikinci aşamada tendonun kalınlaşmış bölgesine lokal kortizon enjeksiyonu yapılır. Bu tedavinin getirdiği rahatlama hastadan hastaya değişik olup birkaç haftadan birkaç aya uzanan bir dönemdir. Fakat steroid'in tendon yapılarına uzun vadede verdiği zararlardan dolayı çok kullanmıyor. Bu uygulamayla geçici bir rahatlık sağlanabilir. Fakat lokal enjeksiyonlarla kalıcı tedavi sağlanamamaktadır.
-Kronik dönem tedavi
Uzun süren (3 aydan fazla) ve medikal tedavi ile yanıt alınamayan olgularda (Diabetli, romatizmal hastalığa bağlı ya da diyaliz hastalarında, kronik vakalarda) sıkışmaya neden olan makara sisteminin cerrahi olarak gevşetilmesi gerekir. Tedavinin amacı parmağın takılmasını engelleyerek, hareketi esnasındaki rahatsızlık hissini ortadan kaldırmaktır.
Tetik parmak ameliyatı nasıl yapılır?
-Kapalı (Perkütan) teknik
Tetik parmak tedavisinde perkütan cerrahi teknik, etkin ve kolay bir gevşeme sağlaması ve komplikasyon riskinin az olması nedeniyle tercih edilebilecek bir yöntemdir. Cerrahi girişim turnikesiz olarak, lokal anestezi altında yapılır. Insizyon hattına insülin enjektörü ile lokal anestezik madde uygulanır. Uygun iğneler kullanılarak makaralar serbestleştirilir. Tüm hastalarda ameliyat sırasında, gevşetme işlemi sonucu parmak hareketlerinin rahatça yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. El yumuşak sargıya alınır ve serbest parmak hareketlerine hemen başlanır. Perkütan cerrahide teorik olarak sinir hasarı riskinin fazla olduğu kabul edilir.
-Açık teknik
Ameliyat avuç içinde küçük bir kesi ile lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında tendon kılıfı etrafında yakın seyreden damar sinir yapılarının korumaya alınması önemlidir. Hastalığın olduğu bölgeye bir iki cm'lik kesik ile tendonun takıldığı tünel genişletilir. Yapılan insizyona tek bir cilt dikişi konularak el yumuşak sargıya alınır. Bu cerrahi müdahale sonrasında hastalar parmaklarını rahatlıkla oynatabilmektedirler.
Tetik parmak ameliyatı öncesinde nelere dikkat edilmeli?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, tetik parmak ameliyatları da risklidir! Size tavsiyem doktorunuzla sağlık, fiziksel ve pskikolojik rahatsızlıklarınızı tüm detayları ile konuşmanızdır.
* Üç hafta öncesinde kan sulandırıcı her türlü ilaç ve vitamin kesilmeli
* Vitaminler: Vit C, Vit D, Vit E, Vit K, Ginseng, Ginko Biloba, Co-Enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları ameliyata kadar kesilmeli
* Sigara ve alkol kullanımı azaltılmalı
Tetik parmak ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmeli?
* Kapalı ameliyat uygulaması sonrasında normal şartlarda yara izi kalmaz. Delik yerlerinde küçük pansumanlar bulunur.
* Bazen sıvının hacminden dolayı enjeksiyon sonrası bir süre tetiklik artabilir, bir saat kadar uyuşukluk olabilir. Enjeksiyon bölgesine buz uygulaması ve NSAİİ (Antienflamatuar ilaçlar) bu şikayetler azaltılabilir.
* Ameliyattan hemen sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilirler.
* Cerrahi sonrası yapışmaları önlemek için erken harekete başlanır.
* Yara iyileşmesi yaklaşık 15 gün sürer. İki hafta sonra dikişler alınır.
* İki hafta sonra spora başlanılabilir.
* Ameliyat sonrasında oluşan şişlikler ise 2 hafta içerisinde geçer.
* Ameliyattan sonra geriye sadece bir iki hafta kadar süren bir sızlama olabilir. Buz uygulaması ve NSAİİ ile bu şikayetler azaltılabilir.
* Dikişler alındıktan sonra hareketin hızlandırılması amacı ile lenf drenajı, fizik tedavi rehabilitasyon yaptırılabilir.
* Bazı hastalarda aşırı iyileşme dokusu nedeni ile yara bölgesi sertlikler oluşabilir. Bu genelde evde yapılan masajlar ile zaman içinde geriler.
Ameliyat sonrası dönemde belirtiler genellikle tamamen geriler ve iyi yapılan cerrahi sonrası tekrarlama oluşmaz.
Tetik Parmak
Elin en sık görülen tekrarlayıcı zorlanma yaralanmasıdır. Başparmak veya diğer parmakların stenozan tenosinovitidir. Tekrarlayıcı kavrama ile ilişkilidir. Kadınlarda 2-6 kat fazla görülür. Sabahları belirgin parmak iç yüzünde ağrı ve parmak açılmak istendiğinde takılma hissi olur.
Tedavide parmak ateli kullanımı ve tekrarlayıcı kavrama hareketindan kaçınılması, lokal enjeksiyon, ftr programı önerilir. Yanıt alınamayan hastalar cerrahiye yönlendirilir.
Tetik parmak sendromu nedir?
Parmakların kasılı kalması, aniden kilitlenmesi ya da ağrıması tetik parmak hastalığının belirtilerinden birkaçı.Son güncelleme: 04 Nisan 2015 10:03Tetik parmak (Trigger finger) hastalığı hakkında tüm merak edilenleri, Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya açıkladı.
Tetik parmak (Trigger Finger) nedir?
Parmak hareketleri sırasında parmakların takılması ve parmaklarda ağrı hissi yaratan duruma tetik parmak hastalığı denir. Hastanın parmağında ani kitlenme görülür ve kitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur.
Tetik parmak el cerrahisinin sık rastlanan sorunlarından biridir.
Tetik parmak nasıl oluşur?
Tetik parmak hastalığının oluşum mekanizması halen tam olarak bilinmemektedir ancak hastalığın seyri gayet iyi bilinmektedir. Parmakları büken tendonlar avuç içerisinde özel makaraların içinden geçer. Bu makaraların kalınlaşıp daralması ya da tendonun bölgesel olarak kalınlaşması bu rahatsızlığa neden olur. Tendon, daralmış makarada sıkışır ve parmak bükülme hareketi sırasında takılır. Zorlanma ile sıkışan tendon daralan kanaldan kurtulur ve parmak açılır. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması genellikle buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açar. Ve tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmak kilitlenmeleri de oluşabilir.
Hangi yaş aralığında sıkça görülür?
Farklı yaş gruplarında görülebilir. Nedeni çoğu zaman saptanamaz, ancak erişkinlerde parmak kullanma özellikleri ve bazı sistemik hastalıklarla (Romatoid artrit, Gut, Diabet, Diyaliz Hastaları) ilişkilendirilebilir.
Tetik parmak olduğumuzu nasıl anlarız?
Önce avuç içinde ya da başparmak kaidesinde şüpheli ağrılar başlar. Tipik bulgusu, parmak kapatıldıktan sonra, açmaya yeltenildiği zaman parmağın takılması, açmak için daha fazla güç sarf edildiği zaman ise bir atma sesiyle birlikte "tık sesi" boşalarak açılması, yani tetiklenmesidir. Tendonlar akşam uyurken oldukça yumuşaktır. Parmaklar normal pozisyonda, yani yarı kapalı durumdadır. Zamanla özellikle sabahları parmakta takılmalar başlar ancak bir süre sonra geçer. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte takılmalar belirgin hale gelir ve ağrılıdır.
Röntgen ile tanı konulamıyor mu?
Bu hastalığın tanısında röntgenin yeri yoktur. Doktorunuz yaptığı muayene ile parmağı inceler, ele gelen şişlik, kitle, nodülleri tespit eder. Tedavi edilmezse tendon kopmasına kadar gidebilir.
Tetik parmak nasıl tedavi edilir?
Tedavinin amacı şişliği indirmek ve yakalama hareketini sağlamaktır.
-Akut Dönem Tedavi
Şişliği gidermeye yönelik Antienflamatuar ilaç tedavisi, istirahat amaçlı parmak atelleri oluşturur. Ani ve yeni başlayan vakalarda uygundur.
-Subakut dönem tedavi
Bu aşamada (3 hafta ile 3 ay) içinde genelde ağrı ve sabah sertliği gibi yakınmalardan bahsedilmektedir, parmağın kilitlenmeye başlaması çok daha geç başlayabilir. Eğer şikayetler gerilemez ise ikinci aşamada tendonun kalınlaşmış bölgesine lokal kortizon enjeksiyonu yapılır. Bu tedavinin getirdiği rahatlama hastadan hastaya değişik olup birkaç haftadan birkaç aya uzanan bir dönemdir. Fakat steroid'in tendon yapılarına uzun vadede verdiği zararlardan dolayı çok kullanmıyor. Bu uygulamayla geçici bir rahatlık sağlanabilir. Fakat lokal enjeksiyonlarla kalıcı tedavi sağlanamamaktadır.
-Kronik dönem tedavi
Uzun süren (3 aydan fazla) ve medikal tedavi ile yanıt alınamayan olgularda (Diabetli, romatizmal hastalığa bağlı ya da diyaliz hastalarında, kronik vakalarda) sıkışmaya neden olan makara sisteminin cerrahi olarak gevşetilmesi gerekir. Tedavinin amacı parmağın takılmasını engelleyerek, hareketi esnasındaki rahatsızlık hissini ortadan kaldırmaktır.
Tetik parmak ameliyatı nasıl yapılır?
-Kapalı (Perkütan) teknik
Tetik parmak tedavisinde perkütan cerrahi teknik, etkin ve kolay bir gevşeme sağlaması ve komplikasyon riskinin az olması nedeniyle tercih edilebilecek bir yöntemdir. Cerrahi girişim turnikesiz olarak, lokal anestezi altında yapılır. Insizyon hattına insülin enjektörü ile lokal anestezik madde uygulanır. Uygun iğneler kullanılarak makaralar serbestleştirilir. Tüm hastalarda ameliyat sırasında, gevşetme işlemi sonucu parmak hareketlerinin rahatça yapılıp yapılmadığı kontrol edilir. El yumuşak sargıya alınır ve serbest parmak hareketlerine hemen başlanır. Perkütan cerrahide teorik olarak sinir hasarı riskinin fazla olduğu kabul edilir.
-Açık teknik
Ameliyat avuç içinde küçük bir kesi ile lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında tendon kılıfı etrafında yakın seyreden damar sinir yapılarının korumaya alınması önemlidir. Hastalığın olduğu bölgeye bir iki cm'lik kesik ile tendonun takıldığı tünel genişletilir. Yapılan insizyona tek bir cilt dikişi konularak el yumuşak sargıya alınır. Bu cerrahi müdahale sonrasında hastalar parmaklarını rahatlıkla oynatabilmektedirler.
Tetik parmak ameliyatı öncesinde nelere dikkat edilmeli?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, tetik parmak ameliyatları da risklidir! Size tavsiyem doktorunuzla sağlık, fiziksel ve pskikolojik rahatsızlıklarınızı tüm detayları ile konuşmanızdır.
* Üç hafta öncesinde kan sulandırıcı her türlü ilaç ve vitamin kesilmeli
* Vitaminler: Vit C, Vit D, Vit E, Vit K, Ginseng, Ginko Biloba, Co-Enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları ameliyata kadar kesilmeli
* Sigara ve alkol kullanımı azaltılmalı
Tetik parmak ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmeli?
* Kapalı ameliyat uygulaması sonrasında normal şartlarda yara izi kalmaz. Delik yerlerinde küçük pansumanlar bulunur.
* Bazen sıvının hacminden dolayı enjeksiyon sonrası bir süre tetiklik artabilir, bir saat kadar uyuşukluk olabilir. Enjeksiyon bölgesine buz uygulaması ve NSAİİ (Antienflamatuar ilaçlar) bu şikayetler azaltılabilir.
* Ameliyattan hemen sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilirler.
* Cerrahi sonrası yapışmaları önlemek için erken harekete başlanır.
* Yara iyileşmesi yaklaşık 15 gün sürer. İki hafta sonra dikişler alınır.
* İki hafta sonra spora başlanılabilir.
* Ameliyat sonrasında oluşan şişlikler ise 2 hafta içerisinde geçer.
* Ameliyattan sonra geriye sadece bir iki hafta kadar süren bir sızlama olabilir. Buz uygulaması ve NSAİİ ile bu şikayetler azaltılabilir.
* Dikişler alındıktan sonra hareketin hızlandırılması amacı ile lenf drenajı, fizik tedavi rehabilitasyon yaptırılabilir.
* Bazı hastalarda aşırı iyileşme dokusu nedeni ile yara bölgesi sertlikler oluşabilir. Bu genelde evde yapılan masajlar ile zaman içinde geriler.
Ameliyat sonrası dönemde belirtiler genellikle tamamen geriler ve iyi yapılan cerrahi sonrası tekrarlama oluşmaz.
http://www.doktortv.com/video/tetik-parmak-hastaligi-nedir
Tetik parmak hastalığı nedir?
Tetik parmak hastalığı ele giden fleksör tendonların puley dediğimiz geçtikleri tüneller içinden geçmektedirler. Böyle olmasaydı parmak ucuna giren tendon keman yayı gibi el boyunca gerilirdi, bunlar küçük tünellerden geçmektedirler. Tendonlar küçük tüneller içinden geçerken bu tünellerin içinde sıkışabilirler. Bu durumda da insanlar parmaklarını kapattıkları vakit tekrar açamazlar, öbür eli yardımıyla bir silah gibi zorlayarak açabilirler. Bu belirtilere yani fleksör tendonların, parmakları kapatan tendonların türe içine sıkışmasına tetik parmak sendromu demekteyiz.
meydana gelen inflamasyon neticesinde(tenosinovitis) tendonlar kılıflarına sığmaz hale gelirler. şişkinlik parmakları hareket ettirince avuç içinde fark edilir. ağrılı ya da ağrısız olabilir. parmak büküldüğünde takılma ve kilitlenme meydana gelebilir. hastalığın ismi de bu kilitlenme sırasında parmağın aldığı biçimden gelir. ılık kompres, ağrı kesiciler ve lokal steroid uygulaması ameliyat dışındaki tedavi biçimleridir. hastaların 4/3'ü tendon çevresine steroid uygulamasıyla şifa bulmaktadır. ameliyatın gerekli olduğu vakalarda da paniğe kapılmaya gerek yoktur çünkü aynı gün içinde elinizi kullanabileceğiniz derecede basit bir operasyon. benzer bir hastalık için (bkz: tenisci dirsegi)
sahip olduğum rahatsızlık hemde iki baş parmağımda birden var. sağ baş parmağımdan birincisi 2 yaşımdan önce olmak üzere iki kez ameliyat oldum birkez de yine aynı parmağıma steroid iğnesi yapıldı ama hiç bir faydasını görmedim hatta ikinci ameliyatımdan sonra parmağımda his kaybı oluştu.
ilkiyle ilgili tek bildiğim şey yara izi ve elim sarılı bir kaç fotoğraf karesi.
baştan uyarayım kanla ilgili şeylerden midesi bulanan kişiler okumasın!!!! ikinci ameliyatımı 15 yaşımdayken olduğum için herşey çok daha net ve acılı belkide ikinci ameliyat olduğu içindir yamulmuyorsam 15 dk süren bir ameliyat ancak benim ki 25 dakika cıvarında sürdü (5 dakikada bir tansiyonum ölçülüyordu 5 kez ölçüm yapıldı) ve sekiz dikiş atıldı. hiç hastahanede yatmadım ameliyattan çıktıktan yaklaşık olarak bir saat sonra eve döndüm. bir sonraki gün doktor bazı hareketler verdi ve onları yapmaya başladım. günde 5 kez verilen hareketleri yirmişerli setler haline yapıyordum.12-13 gün sonra dikişlerin yarısı alındı. bundan 3 gün sonrada kalanları alındı.(ilk gün ve fizik tedaviler seansları hariç ağrısız sayılabilecek bir süreç geçirdim) benim için en zor gün kalan dikişlerin alındığı gündü dikiş ipleri kısa kesildiği ve düğümler ete gömüldüğü için bir türlü dikişleri alamadılar defalarca bisturi ile elimi kestiler uyuşturulmadan ameliyat olmak gibi birşeydi uzun uğraşlar sonunda dikişerin tamamı alındı tekrar pansuman yapıldı kurtulduğumu zannederek hastahaneden ayrıldım. bir süre sonra tekrar aynı sorun başladı ve ameliyattan korktuğum için steroid iğnesi yaptılar ama oda işe yaramadı. artık bunun için doktora dahi gitmiyorum parmağım takılınca diğer elimle düzeltip hayatıma devam ediyorum. çok daha kötüye gitmezse ameliyat olmayı düşünmüyorum.
Parmak insanlarda ve bazı hayvanlarda ellerin ve ayakların son bölümünü oluşturan, boğumlu, hareket ettirilebilen, uzunca organların her birine verilen addır. Sağlıklı bir insanda 5'i sağ elde, 5'i sol elde, 5'i sağ ayakta ve 5'i sol ayakta olmak üzere toplam 20 parmak ve her bir parmak ucunda farklı büyüklük ve şekillerde oluşması muhtemel tırnak adı verilen kemiksi yapı bulunur. Doğuştan bu sayının fazla olmasına Palidaktili ya da Türkçeleşmiş genel adı ile altı parmaklılık denir. Parmakları insanlarda olduğu gibi uzun bir çıkıntı biçiminde gelişen hayvanların da organlarına parmak adı verilirken kedi, köpek gibi hayvanların organlarına pati adı verilir.
El parmakları, ayak parmaklarına göre çok daha aktif ve hareketlidir. Sağlıklı bir insanda tüm parmaklar hareket ettirilebilir ve bükülebilir. İnsan vücudunda parmakların hareketini sağlayan iki ana kas yapısı bulunur, bunun yanında diğer hareketleri sağlayan ayrı kas yapıları vardır. Parmak hareketlerinin sağlandığı tüm kaslar avuç içi ile kolun dirsek altı kısmı arasına bulunur. Parmaklar genel olarak bilinçli şekilde hareket ettirilse de günlük uğraşlar sırasında parmak hareketlerinin bir çoğu beyinden gelen komutlar sayesinde istem dışı olarak yapılır.
Vücuttaki her bir parmak simetrik biçimde dizilidir. Sağ ve sol eller yan yana koyulduğunda baş parmakların birbiri ile temas etmesi gerekir. Her iki elin en dış tarafında bulunan parmaklar, sağlıklı bir insanda en küçük el parmaklarıdır. Birçok kültürde her bir parmak farklı biçimlerde adlandırılmıştır, Türkçede sağ el baz alınarak, parmaklara verilen adlar şöyledir; (soldan başlayarak)