Difuzyon Nedir: Atmosfer içinde Güneş ışınlarının kırılıp dağilmasına Difuzyon denir. Guneş ışınlarinın Difuzyona uğramasından dolayı gölgede kalan kısımlar gecelerin çok soğuk olmasını önler. Böyle bir durumda gölgelerin yarı aydinlik olmasını sağladığından, gökyüzünün de Mavi bir görüntü vermesini sağlar.
Gökyüzü mavidir mavi ışık, kırmızıya oranla atmosfere daha fazla dağılarak ona mavi rengini verir. Peki, Güneş'i batarken niye daha kırmızı görüyoruz? Bu, ışınların bu sırada atmosferde daha çok yol katetmesinin bir sonucudur. Bu sırada, mavi ışık daha kalın bir atmosferi gecmekte oldugundan, daha çok saçılır. Aynı zamanda kırmızıda soğurulduğu için Guneş daha sönük görünür. Batmak üzere olan Güneş'in gozumuzü rahatsiz etmemesinin nedeni budur. IŞIĞIN SOĞRULMASI
Çevremizdeki cisimlerin görülebilmesi, bu cisimlerden yansıyan ışık ışınlarının gözümüze ulaşmasıyla mümkün olabilmektedir.
Işık doğrusal bir şekilde yayılmaktadır. Işık kaynağından çıkan ışınlar aynı ortamda bir doğru şeklinde yayılabilirler.
Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğrulması denir. Işığın soğurulması
Gökyüzünun mavi bir görüntü vermesinin sebebi (difuzyon)kırılma olayıdır. Güneş ışınları atmosfere girdiginde atmosferdeki Gaz moleküllerine, toz parçacıklarına çarparak saçılır. Gün ışığı değişik dalga boylu birçok ışından olusur. En kısa dalga boylu mavi ışınlar atmosferin üst tabakalarindaki kücük parcacıklar tarafindan hemen saçılırlar.
Beyaz ışığın açı ile yansıması ve dağılması ile maviyi, direk yansıması ile kırmızıyı görmemiz.
Gökyüzü açık olduğunda, mavi ışık diğer ışıklara oranla en fazla saçılan ışıktır. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yogun bulutlarla veya dumanla dolu olduğunda, tüm ışınlar nerede ise aynı oranda saçılır. Bu da gökyüzünün gri renkte gorünmesine sebep olur.
Gün batımında veya doğumunda güneş ışınları atmosfere eğik girdiklerinden dolayı fazla yol sarfetmek zorunda kalırlar. Bu yüzden daha cok ışık ve renk saçılır.