Genel :

bilimist

bilimist Yazdı...



Fm Radyo Yapımı

25 Nisan 2015 Bu içerik 23.922 kez okundu.

Bu proje ile pilsiz, aküsüz, yani enerji ihtiyacı duymayan bir FM radyo yapabileceksiniz. Sitemizde daha önce buna benzer bir proje vermiştik.
Bu proje ile yapabileceğiniz radyodan fazla bir şey beklemek yanlış olur, sesi ne duyamayabilirsiniz. Ayrıca ses mono olacaktır. Bu arada kulaklığınızın da kaliteli olmasında fayda var.

Gerekli malzemeler
**** L - 4 kez sarılmış #18 numara bakır yada gümüş kablo, (12mm çapında , 2.5 kez burulmuş)
**** Anten - 23 cm #18 numara bakır tel
**** C1 - 18 pf ceramic capacitor
**** C2 - 50 pf air variable capacitor
**** D - 1N34 diyot
**** R - 150K direnç





* * * * * *


Radyo yapmanın oldukça çeşitli yöntemleri vardır. Yarı iletken kullanarak ,transistör kullanarak ,çift transistörle raydo yapmak mümkündür. Zamanla bu konularada değineceğiz. Şimdi yarı iletken kullanarak radyo yapımına değinelim. Radyonun çalışma mantığı basittir. Radyo dalgaları bir iletkenden geçerken iletkende farklı değerlerde akım meydana gelmesine neden olur. Bu akımı radyo setinden geçirerek sese çevirebiliriz.

Yapacağımız setin içinde bobin kondansatör ve diyot bulunmakta. Bobin ve kondansatör antenden gelen sinyalleri seçmek için, diyot ise sinyal ayarı için gerekli olacak. Kulaklığımızda sinyalleri sese çevirecek.

Sistemi kabaca çizersek aşağıdaki gibi projelenir



Malzeme Listesi :

1. Dışı yalıtımlı 22-24 kalibre bakır tel

2. Bakır teli sararak bobin yapacağımız plastik bir tüp-boru (1 yada 2 inc çaplı ve en az 10 cm boylu)

3. 1 Adet 300 pF kondansatör

4. Bir adet yarı iletken diyot

5. Kulaklık

6. Seti üzerine kuracağımız tahta kart

7. Bir adet anten yada uzun metal çubuk.

Yapılışta Dİkkat Edilecek Hususlar : Bobini sararken plastik borunun bir ucuna bakır teli sabitleyin ve boru çevresinde en az 100 tur sarın. Sarımlarda kablo yan yana ilerlemeli. Dağınık sarmayın.

* * * * * *
Pilsiz Radyo Yapımı

Pilsiz radyo yapmak için malzeme listesi:

1 adet jilet
4-5 adet metal ataç
1 adet kurşun kalem(ufak bir parça)
5 -10 metre veya daha çok bobin teli
1 adet yalıtkan silindirik rulo (tuvalet kağıdının kartonu olabilir)
8 -10 adet raptiye
Birkaç parça kablo(bağlantılar için)
Sesleri duymak için eski bir kulaklık (telefon ya da walkman için olanlarından)
Uygun ebatlarda tahta ya da mdf plaka (bu kadar parçayı nereye tutturacaksın?)

Nasıl Çalışır?

İkinci dünya savaşı esnasında askerlerin ellerindeki kısıtlı imkanları kullanarak ürettiği bu basit cihaz, pil kullanmadan, sadece havada yayılan radyo dalgalarından elde edilen enerji ile çalışmaktadır. Antene çarpan radyo dalgaları metal yüzeyinde bulunan serbest eletktronları hareket ettirir. Elektronlar bobin sarımlarından geçerken manyetik alan oluşturur. Bobindeki manyetik alan da salınarak elektrik alan oluşturur Böylece devrede radyo dalgalarının salınımı ile eşdeğer bir salınım elde edilir(rezonans). Sonra bu salınımlı akım kulaklığa gelir ve oradaki mıknatıs-diyafram sistemini titreştirir. Hoparlördeki diyafram salınıarak havayı titreştirir ve ses dalgasını meydana getirir. Böylece havada yayılan radyo dalgası sistem tarafından ses dalgasına çevrilir. Siz de radyo yayınını dinleme imkanına kavuşmuş olursunuz. Pilsiz radyonun (Foxhole Radio) nasıl yapıldığını videoyu izleyerek öğrenebilir, kendi evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Fen ve teknoloji dersleri için ideal bir performans ödevi olabilir. Kolayca kendi pilsiz radyonuzu yapıp okulda öğretmeninize ödev olarak sunabilirsiniz.

* * * * * * *



Fm yayın bandı, 88MHz..108MHz frekansları arasında değişir. Yapılan tüm Fm verici ve alıcı devreleri bu frekanslar arasında çalışır. Şekilde tek transistör ile yapılmış basit bir Fm verici devresi görülmektedir. Devre çok küçük bir alana sığdırılabileceği için, yakın mesafelerde Fm telsiz mikrofon olarak kullanılabilinir. Besleme gerilimi 3V olduğu için mikrofon olarak yapılacak uygulamalar pil ile kolaylıkla çalıştırılabilinir.
(L1 bobini bir tornavide üzerine 0,8lik telden 8 spir olarak sarılır.)

* * * * *



Şekilde 88MHz – 108MHz fm bandında çalışan kaliteli, entegreli fm stereo verici devresi görülmektedir. Devre, BA1404 entegresi üzerine kurulmuştur. Entegrenin 3v gerilim ile çalışması, vericinin taşınabilinir olmasını da kolaylaştırır. Girişte bir walkman kullanılarak yayın yapılabilinir. Kullanılacak anten normal teleskopik antendir ve uzunluğu en az 70cm olmalıdır. Giriş sinyalinin aşırı sürülmemesine karşı, bir stereo volume potansiyometresi girişe bağlanabilinir.

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b