Uzay :

bilimist

bilimist Yazdı...



​55 Cancri e veya diğer adı ile Elmas Gezegen

25 Nisan 2015 Bu içerik 5.108 kez okundu.


Bilim insanları, ölü bir gezegenden oluşan ve elmas halinde olan bir gezegen keşfetti.

Bir nötron yıldızının (titreşen yıldız) yörüngesinde bulunan gezegenin çok büyük bir basınca sahip olduğu belirtildi. Bu basıncın, gezegenin yapısında karbonu kristalleştirerek elmas haline dönüştürdüğü anlaşıldı.

Gök bilimciler, elmas gezegenin Dünya’nın beş katı büyüklüğünde olduğunu belirtti. Elmas gezegenin yörüngesinde bulunduğu nötron yıldızın ise bir süpernova patlamasının kalıntısı olduğu ifade edildi.

Bugüne kadar sadece bir benzeri keşfedilen nötron yıldızı ve elmas gezegeni içeren yıldız sistemi, Dünya’dan yaklaşık 4 bin ışık yılı uzaklıkta, Serpens (yılan) takımyıldızında bulunuyor.

İÇİNE GÜNEŞ’TEN FAZLASI SIĞIYOR
PSR J1719-1438 adı verilen nötron yıldızı, Avustralya, Parkes 64 metrelik radyo teleskop kullanılarak tespit edildi. Yıldızın varlığı, İngiltere’deki Lovell radyo teleskopu ve Hawaii’deki Keck teleskoplarıyla doğrulandı.

Son derece basık olan, bir şehir büyüklüğündeki nötron yıldızları, Güneş’in yoğunluğunun 1.4 katını sadece 20 kilometrelik bir alanda barındıran bir yapıya sahip. Kendi yörüngesinde çok hızlı hareket eden nötron yıldızları gibi, PSR J1719-1438 yıldızı da dakikada tam 10 bin dönüş yapıyor.

Çizimde PSR J1719-1438 yörüngesindeki elmas gezegen görülüyor. Gezegen, yüksek basınçtan dolayı karbonun kristalleşerek elmasa dönüştüğü ölü bir yıldızın artığından meydana geldi.


Avustralya, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD’li gökbilimciler, nötron yıldızının titreşimlerinin sistematik olarak yayılmasından yola çıkarak, yıldızın yörüngesinde bir gezegen olabileceğini düşündü ve elmas gezegen keşfedildi. Titreşimleri inceleyen gök bilimciler, PSR J1719-1438 yıldızının 600 bin kilometre uzaklığında elmas gezegeni keşfetti. Benzer bir yıldız sistemi, en son 1992’de keşfedilmişti.

Elmas gezegenin genişliğinin 60 bin kilometreden fazla olmadığı, ancak Jüpiter kadar büyük bir yoğunluğa sahip olduğunu belirtti. Gök bilimciler, elmas gezegenin genişliğinin daha az olması halinde nötron yıldızının çekimi yüzünden parçalanmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

BİR ZAMANLAR YILDIZDI
İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nde akademisyen olan Benjamin Stappers, Astronomy Now dergisine yaptığı açıklamada, “Hiç şüphe yok ki nötron yıldız süpernova sonucunda bu hale geldi… PSR J1719-1438 sistemi şu ana kadar bu şekilde oluştuğunu tespit ettiğimiz tek yıldız sistemi” dedi.

Bilim insanları, PSR J1719-1438 yıldızının bir zamanlar ikili sisteme dahil bir yıldız olduğuna dikkat çekti. PSR J1719-1438 ömrünü doldurarak süpernova sonrasında parçalandı. Sistemdeki diğer yıldız da ömrünü tamamlayarak yoğunluğu Güneş kadar olan bir beyaz cüceye dönüştü.

PSR J1719-1438, beyaz cücenin de yoğunluğunu emmeye başlayarak zamanla inanılmaz bir dönüş süratine ulaştı. Stapper, “Tahminimiz, elmas gezegenin bulunduğu yıldız sisteminin artık düzene girdiği ve bu şekilde ömrünü devam ettireceği” ifadesini kullandı.

PSR J1719-1438, gökteki titreşen yıldızları tespit etmek için yapılan ve toplam 200 GB bilginin elde edildiği bir çalışmada keşfedildi. Söz konusu çalışma Science dergisinde yayımlandı.

* * * * *

Elmas gezegenin en büyük özelliği, bir kısmının ya da büyük bir kısmının elmastan değil, bu gezegenin tamamının elmastan oluşmasıdır. Dünyada oldukça değerli ve de nadir bulunan bir taş olan elmas, bu gezegenin bütününü oluşturmaktadır. Bilim adamları, elmas gezegenle ilgili araştırmalarını yürütmekte ve bu araştırmalar ışığında gezegen hakkında bazı bilgilere ulaşılmaktadır. Bu bilgilerden bir tanesi, gezegenin dünyaya olan uzaklığıdır. Yapılan incelemelerle birlikte, elmas gezegenin dünyaya olan uzaklığı yaklaşık olarak 4 bin ışık yılı olduğu belirlenmiştir. Tamamı elmas ile kaplı olan gezegenin dünyaya olan uzaklığı ise, muazzam derecede fazladır. Öyle ki bu uzaklık, gerek dünyanın gerek de güneş sisteminin bir üyesi olduğu Samanyolu Galaksisinin merkeze uzaklığının yaklaşık olarak 8’de 1’i kadarıdır.

Yapılan uzay araştırmalarıyla birlikte, uzay boşluğunda birçok yıldızlara, gezegenlere ve de gök cisimlerine rastlanmaktadır. Yine varlığı bilinen bu türdeki gök cisimlerinin, yapısında ise bilim adamlarının karşısına en çok çıkan gazlardan bir tanesi ise Hidrojen gazı çıkmaktadır. Yine Helyum gazı da gök cisimlerinin yapısında olan gazlardan en sık rastlanılandır. Fakat elmas gezegen ne Hidrojen ne de Helyum gibi gazlardan hiçbirini az da olsa içermemektedir. Genel anlamda, gök cisimlerinin yapısından bahsedilirken ana etken olarak çeşitli gazlardan bahsedilmektedir. Fakat bazı extrem durumlarda da mevcuttur. Elmas gezegen ise, gök bilimcileri tarafından tam da bu tür durumlar arasında en ilginç olanı olarak görülmektedir. Çünkü bu gezegenin elmasla kaplı olması, alışıla gelmişin dışında bir durum olarak, astronomi bilimiyle uğraşan bilim insanlarını oldukça fazla hayrete düşürmeyi başarmıştır.

* * * * * * *

55 Cancri e veya diğer adıyla Süper Dünya. Bazıları Elmas Gezegen demektedir. 55 Cancri e, 30 Ağustos 2004 tarihinde keşfedilmiştir. 11 Ekim 2012 tarihinde 55 Cancri e'nin bir karbon gezegen olabileceği açıklanmıştır.
Dünya'dan 40 ışık yılı uzakta olan gezegen, dünya'nın yaklaşık 2 katı büyüklüğündedir. Gezegenin en önemli özelliği elmastan oluşmasıdır. Ayrıca bilim adamlarının açıklamalarına göre, "daha önce de elmas gezegenler bulunduğunu ancak bunun diğerlerinden farklı olarak güneşe benzer bir yıldızı olduğunu" belirtiyor. Ayrıca gezegen çok hızlı hareket ediyor; 1 yıl sadece 18 saat sürüyor. Elde edilen son verilerin ışığında, karbon zengini gezegenlerin, iç ve dış yapıları bakımından dünyadan farklı olduklarının netleştiği de belirtiliyor. Bilim adamlarının açıklaması; "Baktığınızda kayalıklarla kaplı bir yüzey görüyorsunuz. Ancak kimyasal yapısı farklı. Su ve granit yerine elmasla kaplı." Bunun yanı sıra, yüzey sıcaklığının tam 1600 derece olduğu kaydediliyor

* * * * * * *

http://www.trthaber.com/videolar/elmas-gezegen-bulundu-10895.html


Güncelleme: 11:03 TSİ 26 Ağustos. 2011 CumaMELBOURNE - Avustralya'nın Melbourne kentindeki Swinburne Teknoloji Üniversitesi'nde çalışan uluslararası gökbilimci ekibi, Samanyolu galaksisindeki eski ve büyük bir yıldızın, zamanla elmastan gezegene dönüştüğünü ortaya çıkardı.

CHA'nın haberine göre, bu 'mücevher' dünya, bizim Güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter'den daha büyük...

ABD, Avustralya, Almanya, İtalya ve İngiltere'den bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibinin tespitlerine göre, gezegen çok yoğun bir kütleye sahip ve büyük ölçüde karbondan oluşuyor. Yoğunluğundan dolayı karbon zamanla kristalleşti ve gezegenin jeolojik yapısı elmasa dönüştü.

ÖLÜ BİR YILDIZIN KALINTISI
Ekibin başındaki Profesör Matthew Bailes, "Gezegenin tarihi süreci ve inanılmaz yoğunluğu, bize onun geçmişi ve şu andaki durumu hakkında ipuçları veriyor" dedi. Bailes ve ekibine göre, elmas gezegen, dış tabakalarını ve gücünü kaybetmiş ölü yıldız (pulsar) PSR J1719-1438'in kalıntısı.

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b