Teknoloji :

bilimist

bilimist Yazdı...



5G nedir ? 5G Hakkında Herşey!

24 Nisan 2015 Bu içerik 4.443 kez okundu.


8 GB’lık bir Full HD film dosyasını akıllı telefonunuza 6 saniyede indirdiğinizi düşünün. 5G işte bu. Çünkü aynı şeyi 4G’de yapmaya kalkarsanız 7 dakika bekliyorsunuz. İdeal bir 3G bağlantısında ise bu en az bir saat sürüyor.

5G sayesinde akıllı telefonu kablosuz Wi-Fi bağlantısıyla TV’ye bağlayacak ve telefonda oynattığınız 4K filmi salondaki televizyonda izleyeceksiniz. Öte yandan buna izin veren telefon hiç yorulmadan sizi 1 GB/saniye hızında internete bağlayacak. Sadece sizi değil elbette. Akıllı evdeki tüm eşyaları, akıllı prizleri, akıllı lambaları ve bilgisayarları da internete bağlayacak.

Ancak 5G için frekans tahsisi yapmak gerekiyor. Hele ülkemizde 4G kullanımı gecikmişken bu bizim için ayrı bir sorun. İnternetin gözetlenmesi interneti yavaşlatıyor. Üstelik ülkemizde altyapı (santraller, şebeke, fiber internet) yetersiz olduğu için 4G’yi ideal hızda kullanmamız da pek mümkün görünmüyor. Caddede 4G’yi ideal 3G hızında kullanabilirsek kendimizi şanslı sayalım.

İletişim teknolojileri yıllardır değişiyor. İlk olarak GSM ile başlayan bu teknolojiler, gelişmeleriyle birlikte 2G, 3G, 4G ve son olarak 5G teknolojisi ile devam ediyor.

Ülkemizde de hali hazırda kullanılmaya devam edilen 3G teknolojisi de artık eskimeye başladı. (3G ile devam eden ender ülkelerden biriyiz)

Bu nedenle son yıllarda yapılan planlamalar, sık sık haberlerini yaptığımız üzere 4G yani 4. nesil kablosuz bağlantı teknolojisinin geliştirilmesi yönünde.

* * * * *

4G için Ne Gerekli?

Ülkemizde halen kullanımda olan 3G’den sonra, yeni gelmesi planlanan 4G için öncelikle 4G destekli bir telefona sahip olunması gerekiyor. Maalesef şuanda sadece yeni akıllı telefon modelleri 4G’yi destekliyorlar.

5G Nedir?

5G, kelime anlamı olarak 5. nesil kablosuz iletişim teknolojisi olarak açıklanmaktadır. 5G teknolojisi, doğrudan uydu çıkışına sahip veri transferiyle 4G’ye nazaran çok daha kolay bağlantı imkanı sunmaktadır.

5G'nin Hızı Ne Kadar?

5G ülkemizde henüz aktif olarak kullanılmaya başlanmayan 4G teknolojisinden çok daha hızlı olacak. Öyle ki yapılan bugüne kadar yapılan testlerde 1 Gbps (Gigabit) gibi hızlara kolaylıkla ulaşabildiği görülmüştür.

Ayrıca gecikme süresi 1 milisaniye olan 5G bu özelliğiyle de 4G'den 50 kat daha hızlı.

5G Türkiye'ye Ne Zaman Gelir?

Avrupa Birliği ve Güney Kore arasında imzalanan bir anlaşma nedeniyle teknolojinin deneneceği ilk ülke Kore olacak gibi görünüyor.

Nokia Networks CEO'su olan Rajeev Suri'ye göre "Kore, 5G'de ilk olabilir ve onu Japonya, daha sonra ABD takip edebilir. Bununla birlikte Avrupa, hepsinin üzerinden sıçrayabilir."

5G'nin dünya genelinde kullanımına 2020 yılında sonra başlanacağı söyleniyor. Ülkemize ne zaman gelir bilinmez.

* * * *

İNTERNETİ HİÇ OLMAYANA 2 YIL BEDAVA İNTERNET

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Hariri da, gecenin başında yaptığı kısa konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteklerinden dolayı teşekkür ederken; Türkiye’ye yatırım yapmayı Hariri ailesi olarak önemsediklerini söyledi. Türk Telekom CEO’su Rami Aslan ise bugüne kadar yaptıkları yatırımları anlatarak, “Yatırıma ayrılan kaynakla 6 bin 500 okul inşa edilebilir, 16 bin kilometre yol yapılabilir, 3 Boğaziçi Köprüsü inşa edilebilirdi” dedi. 4G hizmetleri için Türk Telekom’un altyapısının kullanılacağını kaydeden Aslan, “4G hizmetleri için de hazırız. Ülkeye en güçlü en kaliteli 4G’yi getirme sözü veriyoruz. 4G’de ne kadar hazır olduğumuzu konuşuyoruz günlerdir. Buna bir gösterge olarak GSM şirketimiz Avea Türkiye’de hız rekorunu kırdı. Önümüzdeki yıllarda daha da hızlanarak sözümüzü tutacağız. 5G teknolojisi için de şimdiden çalışmaya başladık. Türk Telekom 2023 hedeflerinin en büyük destekçisidir” diye konuştu. Aslan yeni bir kampanyaya da başladıklarını açıklayarak, “Daha önce hiç internet kullanmayanlara, 2 yıl süreyle bedava internet vereceğiz. Amacımız sayısal farklılığı ortadan kaldırmak” dedi.

* * * * * *



PEKİ 2 SENE SONRA TÜRKİYE NASIL 5G’YE GEÇER?

Buradan anlaşıldığı gibi 5G’ye iki senede değil 5 senede bile geçmek şu an için zor gözüküyor. Çünkü 5G için altyapı çalışmaları yapan ülkelerin bile 2020′yi hedef olarak gösterdiği bir ortamda Türkiye’de fiber altyapı bile yaygınlaşmamışken, 5G’yi Türkiye’de kullanabilmek için 2 sene değil on sene beklemek gerekir.

İşte 5G teknolojisinin hayatımıza katacağı yararlar:

1. Çok hızlı olacak

Samsung, Ekim 2014'teki 5G denemelerinde 7,5Gb/sn hızlarına ulaşmıştı. 2020'de 4K'yi bir kenara bırakıp, 8K filmler izlemeye başlayacağımızı düşünürsek, 5G bu çözünürlüğün gerektireceği bant genişliğini rahatça karşılayacak.

2. Nesnelerin internetinin yükselişi

5G, zamanının en akıllı interneti olacağından, ona bağlanan cihazların da daha akıllı olması gerekecek. Çamaşır makineleri, trafik kameraları, sürücüsüz otomobiller, akıllı yollar ve ağaçlara bağlı sensörler, ağ üzerinden sürekli olarak veri alışverişinde bulunacaklar. Gartnter'ın tahminlerine göre internete bağlı "nesnelerin" sayısı, 2020'de 25 milyarı bulacak. 5G ağının bu cihazların bant gereksinimini güvenle karşılaması umuluyor.

3. Bant genişliği kapasitesinde devasa artış

İnternete bağlanan bu yeni cihazlar, 5G'nin üzerindeki en önemli sorumluluklardan biri olacak. Analistler tarafından yapılan tahminlere göre bu ek cihazlar, şu anki kapasiteden 1.000 kat fazlasına ihtiyaç duyabilir. Bazı üreticilere göreyse ihtiyaç 100 ile 1.000 kat arasında olacak. Bu tahminler, 5G'ye olan ihtiyacı haklı çıkaracak niteliğe sahipler.
5G, sürücüsüz otomobiller için şart olmasa da, onlara önemli olanaklar sağlayabilecek. Kaza algılama, gerçek zamanlı navigasyon, uzaktan trafik yönetimi ve otomatik fren sistemleri, 5G ağlarıyla mümkün hale gelecek yenilikler arasında.

4. Kırılıp, dökülmeyecek

5G için yapılan en iddialı tahminlerden bir tanesi, onun güvenilirlik sorunlarını çözüp "bozulmayan" bir ağ sunacak olması. Ericsson'un 2014'ün ortalarında yaptığı bir testte 5G'nin özellikleri arasında "son derece yüksek güvenilirlik" maddesi sayılmıştı.

5G'nin gecikme süresinin sadece 1 milisaniye olması (4G'den 50 kat daha iyi) bekleniyor. Bağlantının daha güvenilir olması, sürücüsüz otomobiller için önem taşırken, sayısı katlanan internete bağlı cihazlar da kararlı bir bağlantıya ihtiyaç duyacaklar.

5. Önce Avrupa mı?

Teknolojinin deneneceği ilk ülke, Kore olacak gibi görünüyor. Ancak bir sonraki bölge, Nokia Networks CEO'su Rajeev Suri'ye göre Avrupa olabilir. Suri, MWC 2015'te şöyle demişti: "Kore, 5G'de ilk olabilir ve onu Japonya, daha sonra ABD takip edebilir. Bununla birlikte Avrupa, hepsinin üzerinden sıçrayabilir."

İlk haberleşme sisteminden bu yana istatistiklerden görülen o ki her 10 yılda bir yeni bir haberleşme sistemi geliştiriliyor. İsveç'in en büyük güvenlik ve iletişim şirketi olanEricsson'un liderliğinde devam eden 5G sisteminin geliştirilmesi için, AB ülkelerinin yanı sıraJaponya, Güney Kore ve Çin ile ortak çalışmalar yürütüyor.

5G sisteminin geliştirilmesi sırasında ise çeşitli tartışmalar meydana geliyor ve bu tartışmalar genellikle 2 zıt görüş etrafında toplanıyor: 5G'ye ihtiyacımız şu anda yok diye düşünenler ve 4G'nin modası çoktan geçti ve 5G sistemi geliştirilmeli diye düşünenler. Ancak çeşitli araştırmalar gösteriyor ki önümüzdeki 5 yıl içinde 4G sistemi, artan ihtiyaçlar doğrultusunda yeterli olmayacak.

* * * * *

5. Nesil GSM Hizmeti; bantgenişliği açısından son aşama olarak kabul edilen, doğrudan uydu çıkışı yapabilecek (zira şu anki cep telefonları GPS üzerinden konumlama yapabilmektedir), dahası dünya çapında coğrafi ve fiziki koşullardan bağımsız olarak ses hariciveri transferi yapabilecek GSM hizmetidir.Yapılan çeşitli öngörülerde çok uluslu iletişim markalarının bu alanda tek başlarına tekel olabileceği düşünülmektedir.

Birçok ülkede uyduya çıkış frekansı yasak olduğu için uluslararası bir ticari rekabet ortamı oluştuğu takdirde küresel iletişim anlamında 5G standartları zaman içerisinde oturabilir.

* * * * *

Bir de meselenin teknik boyutu var. 5G için 1 milisaniye gibi son derece düşük gecikmeli bir veri paketi aktarım teknolojisi gerekiyor. Veri paketi aktarım gecikmesinin 3G’den kat kat hızlı olan 4G teknolojisinde bile 50 milisaniye olduğunu düşünürsek bu büyük bir gelişme. Bunu elde etmek zaman alacak olsa da 5G kendi kendine giden kara şimşek arabalar için şart.

5G teknolojisi nesnelerin interneti, giyilebilir bilgisayarlar, akıllı takılar, laptoplar ve akıllı telefonları internetten birbirine bağlayacak. Böylelikle yolda internete girmek bağlamında mobiliteyi büyük ölçüde arttıracak.

Nitekim “bağlı dünya” olarak lanse edilen nesnelerin internetinin bu yıl 1 milyar cihazı (telefonlar vb.) internete bağlaması bekleniyor. 2020’de 3 milyardan fazla cihazdan bahsediyor olacağız. Bütün insan nüfusunu internete bağlamak içinse 2040’ı beklememiz gerekecek. Ardından internete bağlanmak öyle sıradanlaşacak ki muhtemelen “internete girmek” sözünü bile kullanmayacağız.

5G’nin pratikte ne işimize yarayacağını merak ediyorsanız Nokia endüstriyel veri ağları direktörü Ulrich Dropmann’ın sözlerini aktarabiliriz:

“Diyelim ki yolda 5G ile internete bağlı bir araba kullanıyorsunuz. Bu otomobil şehirlerarası yollarda zaten kendi kendine gidecek. Uykunuz geldiği zaman direksiyonun başında güvenle uyuyakalabileceksiniz ama sadece bu da değil. Diyelim ki ileride kaza oldu ve yol tıkandı. Otomobil trafikte sıkışmayın diye uygun yerden sapacak ve randevunuza geç kalmayacaksınız.”

Öyleyse ne zaman geliyor? Uzmanlar regülasyon boyutunu ve altyapı yatırımlarını da düşünecek olursak 5G’nin 2020’de geleceğini söylüyor. Ancak bu biraz iyimser bir yaklaşım. 5G’yi önce bir avuç insan kullanacak ve bu standart ancak 2030’da dünya çapında yaygınlaşacak.

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b