Genel :

bilimist

bilimist Yazdı...



Uykusuzluk araştırmaları, Uykusuz kalınca ne oluyor ?

23 Mayıs 2020 Bu içerik 2.043 kez okundu.

2020 nin yeni hastalığı uykusuzluk!

Günümüz koşulları ile uykusuzluk problemleri her nekadar kişiye davranış bozukluğu yaratsa da bazı yönleri ile uykusuzluğun getirmiş olduğu hiç tanımadığınız duyguları yada davranışları hayatınıza kazandırıyor.

Uyku problemlerinin en başında, ilaç kullanımı.. Duygusal rahatsızlıklar, fiziksel rahatsızlıklar, sıcaklık değerleri, sesli ortam, jetlag, priskolojik rahatsızlıklar, stress ve diğer çevresel faktörler bulunmaktadır.

Ayrıca unutulmamalıdır ki bir çok bilim adamı bu uykusuzluk probleminden muzdaripti. Zeki insanlar uykusuzdur. Fakat onların uykusuzluk problemi yukarıda bahsetmiş olduğumuz sebeplerden dolayı değil, çok düşünmekten dolayı uykusuzluk çektikleri bilinmektedir.

Uyku düzenleri bebekler için 16-18 saat, yetişkinler için ise 7-8 saat olmalıdır. yaşılarda ise 6 saattir. Ve bir insan hayatının yaklaşık 3de1ini uyuyarak geçirir.

Bedenimizin neden uykuya ihtiyacı vardır?

Uyku insan bedeni için gerekli nörolojik ve psikolojik bir gıdadır. Derin uyku döneminde vucut iştah ve metabolizmayı düzenleyen hormonlar salgılamaya başlar. Rüya dönemlerinde ise beyin hafızamızı düzenler ve rahat bir yaşam sürmemizi sağlar.

Şekerleme yapmanın insan vücuduna faydası nedir ?

İnsan vucudu öyleki uyuduğu zaman gece farklı gündüz farklı hormonlar salgılar. Bu salgılamış olduğu hormonlar ile vucut tazelik bulur. Gece uykusu dışında gün

1 saatlik uykular ile ara dinlenmeleri çalışma iş performasınıda etkilediği ispatlanmıştır. Bazı ülkelerde iş kanunu gereği öğlen uykusu zamanları belirlenmiştir. Ayrıca bu ülkelerde personellerin düzgün uyku uyuması halinde kendilerine prim verilmektedir. Şirket tarafından Cep telefonu sayesinde uyku dönemleri kontrol edilmekte.

Peki eğer uyumazsam ne olur?

Bununla ilgili bir sinema filmi bile yapıldı diye hatırlıyorum.

Randy Gradner deney ve araştırma yapmak için bilinçli olarak en uzun uyumayan kişi ünvanını taşımaktadır.

Peki bu deney ile ilgili neler olmuştur. Deney sonucunda hangi kanıtlar elde edilmiştir. Gardner tam olarak 264,4 saat uyumamıştır. Buda 11 gün 24 dakika anlamına gelmektedir. Amacı uykusuz kalmanın kötü birşey olmadığını ispatlamaktı fakarit hiç ummadıkları gibi oldu. Uykusuzluk tam bir felaketti. Yeterli olmayan uykunun getirmiş olduğu paranoya, sanrı, ruh hali bozukluklarının yanı sıra beyinde gerçekleşen olumsuz faaliyetler gözlemlendi. Nöro görüntüleme cihazları ile yapılan araştırmada, uykusuz kalındığında beyine daha fazla kan pompalanma ihtiyacı doğduğu ortaya çıktı. Bu deney sırasında yaşanılanlar herkesi şaşırttı. Gardner en ufak basit bir toplama işlemi bile yapılama hale gelmişti. Bilgisayarlarda karşılık gelen önbelleğin aynısı insanlarda vardır. Bu bellek sayesinde unutulacak yada basit şeyleri o bellek üzerinde tutarız. Fakat deney sırasında uykusuzluk nedeni ile bu bellek işlem görmemeye başlamıştı. Kısacası kısa süreli bellek ve uzun süreli bellek tamamen işlev görmemeye başlamıştı. Aslında uyku, sadece beyni dinlendirmek için faydalı değil, beyine giren dataları düzenlemek ,anlamlandırmak ve ilişkilendirmek içindir. Uyurken beynin bu fonksiyonları çalıştırdığı gözlemlenmiştir. Uykusuzluk sıradında eden sorunlardan biri ise dikkat dağılma ve plan yapamama sorunu veya duygusudur.

Uykusuz deneyi ile hezeyan durumuna girme gözlemlenmiştir yani psikoz paranoya, aşırı seviyede yüksek enerji, kontrolsüz güç, sanrılar ve agrasiflik gözlemlenmiştir. Böylelikle uykusuzluğun bir faydası olmadığını ispatlamış bulunmaktaydı.

Peki deneyleri belirli aralıklarda yapsaydı? Belkide farklı sonuçlar elde edilecekti. Uykusuzluk insanda aşırı enerjiye dönüşüyor ise belkide beyin dalgalarına yapılan belirli dönemlerdeki elektriksel şoklar ile bu durum alışılmış hale getirilip kimbilir beynin kullanılmayan bölümlerinin aktif hale getirilmesini sağlayabilirdi. Belkide bu Büyük dahilerde ve bilim adamlarınca ispatlanmış bir durumdu.

Uyku insan oğlunun en büyük bilinmeyenlerindendir.

Tüm bu araştırmalara rağmen neden uyuduğumuzu hala çözmüş değiliz, sadece beyinsel karmaşa yaşadığımız için mi yoksa bedensel faaliyetlerimizi daha düzgün işlemesi için mi uykusuz kaldığımız büyük bir muamma, bunlar bir yana dursun biz mışıl mışıl bir uyku nasıl yapılır onu anlatalım.

Kaliteli uyku için neler gerekir.
  • Temiz hava, mümkünse pencerenizi açarak uyuyun veya oda içindeki hava sirkülasyonunu kontrol edin.
  • Uykuya dalma süresi, kendinizi rahatlatan etkeni tespit edin örnek; slow bir müzik, beyaz gürültü, belkide saçlarınız ile oynanması sizi rahatlatıyor olabilir.
  • Uyku öncesi ne çok tok nede aç uyunmaması.
  • Kafein ve nikotin kullanımı, kaliteli bir uyku için uyku öncesi kullanılmaması gerekmektedir.
  • Ufak egzersizler, yatmadan yarım saat öncesi ufak egzersizler ile vücudun rahat bir uykuya gecikmesinde faydalı olacaktır.
  • Uyku öncesi duş, vücudun rahatlaması ile uykuya geçiş süresi kısalır ve rahat bir uyku sağlar.
  • Karanlık ortam, uyku sırasında ortamın tamamen karanlık olması vücudunuzdaki özel hormonları harekete geçirir ve vücudunuzun yenilenmesine olanak sağlar.
  • Temiz ortam, kaliteli bir uyku için temiz çarşaf temiz bir yatak tercih edin.
  • Uyku ortamınızda kesinlikle radyasyona maruziyet vermemeniz gerekmektedir. Telefon televizyon gibi elektriksel ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Yatakta yemek yemeyin, beyin hücreleri sizin vermiş olduğunuz veriler ile işler, uyku zamanında ise daha önce yapmış olduğu yemek yeme faaliyeti ile karmaşaya sebep olabilir.
  • Kaliteli uyku için ideal kiloya sahip olunması gerekmektedir.
  • Az ilaç kullanımı gerekmektedir.
  • Ani uyanışlardan kaçının. Saat zili kullanıp ve bunu alışkanlık haline getirmeyin.
  • Telefonunuzu yatak odanızdan uzak tutun. Telefon ile çok ilgilendiğimizde mavi ışık yatak odamızı sarıyor. Rahat ve. Kaliteli uyku için beyin karanlıkta melatonin salgılamaya başlar. Bu yüzden telefon ile yatak odasında ilgilenmeyin.

Uyku hormonları nelerdir? Bize nasıl yararı olur?

Melatonin: Hayatımızı etkileyebilen bu hormon pineal bezden salgılanır ve sirkadiyen ritmini düzenler.. Karanlık ortamda üretimi başlar ve sabah aydınlanana kadar devam eder. Melatonin salımı gece ışık olursa, salınım dengesi bozulur.

Kortizol: bu kortizol fena birşeydir, uyumadan önce bizi aç ve uyanık hale getirir. Gece yarısı en düşük seviyededir. Vücudunuzu uykuya hazırlar. Stressli veya anlsiyeteliyseniz daha fazla kortizol salınır ve uykunuza engel olabilir.

Progesteron: beyin ile İlişkisi az bilinir fakat uyku ile salgılanır. Beyni hasarlara karşı koruma özelliği vardır. Beyni sakinleştirerek derib uykuya dalmasını sağlar. Uykunun derin evresinde salgıladığı büyüme hormonu ve doku tamirinde çok büyük öneme sahiptir.

Yemek yedikten sonra neden hemen uykumu gelir?

Yemeklerden hemen sonra uykumuz gelir buna neden olan şeker beyninize orexin üretimini durdurması sinyalini gönderir ve Orexin iştah ve uyanıklığı sağlar. Orexin düşüncede uykumuz gelmeye başlar.

Gece yemek yedim neden sabah yorgun uyandım? Yatmadan önce bir şey yediğinizde sanıyorsunuz ki bu sadece uykumuzu kaçırıyor.. mide ve bağırsak çalışmaya başlıyor. Sabaha kadar çalışan mide ve bağırsak yüzünden.. Sabah da yorgun uyanıyorsunuz.

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b