Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır ? Kitap okumanın yararları nedir ?
04 Mayıs 2020 Bu içerik 2.389 kez okundu.
Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır ?
Okumanın ne kadar zengin bir faaliyet olduğunu bilseydik durmadan kitap okurduk. Fakat günümüzde okumayı alışkanlık haline getirmeyi bırakın, senede 1 kitap bile okumayan bir kesim var.
Bunun sebepleri ve sonuçları tabikide olacaktır.
Kitap okumaya engel olacak şeylerden kurtulun. Zaman ayırmayı bahane edip programsız çalışmak veya zaman ayırmak tamamen alışkanlık ile ilgili ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak geliştiğini söylemek mümkündür.
Bu doğrultuda bu kitap alışkanlığını kazanmak için gerekli bazı ilerlemelere sahip olmamız gerekiyor. Bebek adımları ile ilerleyip bu alışkanlığı kendimize kazandırmamız gerekmektedir.
Öncelikle yapacağımız şey, kitap okumanın bize ne gibi faydaları olacağını bilmek ile başlamamız gerekmektedir.
Bilimsel olarak yapılan araştırmalara göre;
Okumak kesinlikle iletişim gücünüzü çok daha ilerletebileceğiniz ve size yaşamınız boyunca ummayacağınız kapıları açacak bir araç olacaktır.
Okumak zekanızı daha genişletmekle kalmaz zekanız ile ilgili kaliteli bir gelişim sağlayacaktır.
Uykudan önce yaptığınız okuma faaliyeti, normal kişilere göre daha kaliteli uykuya sahiplerdir.
Kendisini ifade etmekte zorlanan kişiler kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra bu sıkıntılarından arındıkları tespit edilmiştir.
Okumak hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır.
Okumak kesinlikle stresi azalttığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre depresyon teşhisi koyulan insanların %75i kitap okuma alışkanlığı olmayan kişilerden oluşuyordur.
Okumak karar verme yetisini güçlendiren ve hızlı karar vermenizi sağlayan bir mekanizma sahip olmanızı sağlar ve bu sizi büyük tehlikelerden korur.
Okumak genel kültürü arttırır. Çevrenizdeki insanlar ile daha kaliteli sohbetler yapmanızı sağlar.
Okumak emeğin değerini anlamaktır.
Okumak hayal gücünü zenginleştirir ve kariyerinize yönelik yaşam tarzınızı etkileyecek gelişmeler olmasını sağlar.
Okumak empati yeteneğinizi geliştirerek, karşınızdaki kişi ile iletişiminizde size ikna kabiliyeti sağlar.
Okumak diksiyonunuzda büyük bir düzelmeye sebep olur. Kelime telaffuzlarınız daha kolay olur ve böylece özgüveniniz daha artar.
Okumanın yararlı olacağını düşündüğümüz bu faydalı bilgilerden sonra okuma alışkanlığını nasıl elde edeceğimizin cevabına göz atalım ve araştıralım.
Kitap okuma alışkanlığını kazanmak, hiç kitap okumayan biri için zor olabilir.
Fakat bu alışkanlığı kazanmanın çok kolay yöntemleri mevcuttur. Sırası ile yazmak gerekirse;
Öncelikle kitaptan sıkılmamanız için; ince kitaplar ile başlayıp daha sonra kalın kitaplara geçmenizde fayda olacaktır.
Daha sonra zincirleri kırmak için, kitap okumadan önce çevrenizden yardım istemelisiniz, kitap okuyan kişilerden veya internet üzerinden çok okunan ve tavsiye edilen kitaplardan seçerek o kitapları okumanız sizi kitap okumaya teşvik edecektir. Doğru kitabı seçmek alışkanlık haline getireceğiniz bu aktiviteyi daha da güzelleştirecektir. Bu sebepten dolayı ilgi alanlarınızın yada sizi keyiflendiren kitap tarzlarına yönelmenizi başlangıç olarak şiddetle tavsiye ediyorum.
Programa göre alışkanlık kazanın, günün hangi saatlerinde kitap okuyacağınıza ne kadar zaman ayırabileceğinize önem verin. Günde 20 sayfa ile başlayın.. sürükleyici ve merak uyandıran kitaplarda ise hiç durmadan devam edebilirsiniz.. Beğenmediğiniz bir kitapsa merak uyandırmıyorsa ilk 50 sayfadan bir şey anlamadıysanız.. devam etmeyin. Yeni kitaba geçin.
Kendinizi baskı altında kitabı bitirmek zorunda hissetmeyin, sonuç olarak bir kitaba para veriyor ve o kitabı okumanın paranın hakkını veriyorum diye düşünmenin bu alışkanlığınızı kökerteceğini unutmayın. Her kitabı bitirmek zorunda değilsiniz, emin olun herkes öyle yapıyor. Bu sizin kitabın hakkını vermiş olmanız ile kitabın sizin hakkınızı vermiş olması ile eş değer bir anlam taşıyor. Siz kitabı hakettiniz fakat kitap ve kitabın yazarı sizi haketti mi ? Kitap okuma alışkanlığı aslında çocuk yaşlarda başlayan bir alışkanlıktır. Çocuk yaşlarda bu alışkanlığı yakalayamadıysanız bu ailenizin size en büyük kötülüklerinden biri olmuştur.
Kendinize hedefler belirleyerek ilerlemeniz bu alışkanlığınızı çocukluktan itibaren kaybettiğiniz ve göremediğiniz yaşantınızı size geri verecektir. Kimbilir belkide ailenizin size neden kitap okuma alışkanlığını kazandıramadığını daha iyi anlamanıza sebep olacaktır. Kitap okumayı keyifli hale getirin;
Bunun birkaç çözümü var..
Ben kendimden örnek vereceğim,
Sesli kitap uygulamaları eşlinde kitap okuyorum.. uygulamada birisi kitabı okurken, bende kitap üzerinden takip ederek, önemli noktaların altını çiziyorum ve daha sonra bu kitapları saklıyorum ve tekrardan sayfaları açtığımda bana o anda farklı duygular yaşatan, beni o anda farklı dünyalara götüren sihirli kelimelerle başbaşa kalıyorum. Bundan çok büyük keyif alıyorum ve böylelikle sohbetlerimde daha zengin cümleler bulabiliyorum.
Bir kitabı bitirme süreniz ile keyif alma süreniz her zaman ters orantılı olmalıdır. Çok keyif aldığınız bir kitap çabuk biter gibi. Kitap okumada istikrar çok önemlidir, asla pes etmeyin ve kitap okumaya devam edin. Arkadaş seçimi, Kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen sonradan görmeyseniz muhtemelen arkadaş kurbanı olma ihtimaliz yüksektir. Çevre kurbanı kitap okuma alışkanlığı olmayan kendini adapte edemeyen kişilere önerim; kitap okumayı bir gösteriş olarak sunum yapan kişilerden uzak durun. Sadece bakın kitap okuyorum adı altında yanından kitabını ayırmayan ve 4 senede 1 kitabı bitiremeyen kitap düşmanı kişilerden uzak durun.
Okumak sadece kitap okumaktan ibaret değildir. Eğer okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsanız, her gün gazete alarak köşe yazılarını okuyabilirsiniz yada dergiler ile başlayarak kendinizi geliştirebilirsiniz.
Kitap okumanın yeri ve zamanı, kitap okumanın yeri aslında yoktur fakat kendinizi rahat hissettiğiniz yerde kitaplar size, sizde kitaplara daha odaklanabiliyorsunuz.
Kimisi metroda, kimisi tatilde yada sahilde kimisi yatakta, şehirler arası otobüslerde belki de bir parkta ağaç altında.
Peki sizin kitap okumayı tercih ettiğiniz yer neresi ?
Kitap okuma alışkanlığı bulaşıcıdır. Anneden babadan çocuğa kısacası aile arasında ve genel çevre kriterlerine uyan her bölgesel çevrede.
Son olarak yaşamak.. evet yaşamak ve yaşamak.. bence okumanın gerçek sebebi bu.. bilerek anlam vererek yaşamak.. herşeye bir anlam yükleyerek yaşamak.. görerek yaşamak.. bilerek yaşamak..
Dijital kitap okumak bir yana dursun, normal kitap okuyan kişiler tiryakilik seviyesinde sayfa çevirme ihtiyacı duyduğu için kitaplara daha çok yakınlık duymaktadırlar.
Kitap ile ilgili ünlü kişilerin sözleri: Bilge kişiler hayatın dertlerine çareyi kitaplardan bulurlar – Victor Hugo
Bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır – Franz Kafka
Çocuğunuzun ufkunu genişletebileceğiniz bir çok eylem vardır, en önemlisiyse ona kitap sevgisi aşılamaktır – Jacqueline Kennedy Onassis
İçinde kitap olmayan bir oda ruhsuz bir beden gibidir – Cicero
Birisinin hakkında bir şey okursunuz fakat bu size kendi hayatınızı düşündürür. İşin güzel yanı budur. Kitapları bundan dolayı severim – Oprah Winfrey
Kitapsız yaşamak; kör, sağır, dilsiz yaşamaktır – Mustafa Kemal Atatürk
Yetişen zekaları, kitaplarla beslemeyen milletler hüsrana mahkumdur – H.Flechter
Kitaplar, uygarlığa yol gösteren ışıklardır – Franklin D.Roosevelt
İyi bir kitap, iyi bir arkadaştır – Bernard de Saint Pierre
Kitap beni her zaman eğlendiren, avutan bir arkadaş, bana akıl öğreten bir dost olmuştur – Friedrich Nietzsche
İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılın en seçkin zekalarıyla, önceden tertiplenmiş bir konuşmaya katılmak gibidir – Rene Descartes
Egzersiz beden için neyse, okumak da zihin için odur – Anonim
Bir damla mürekkep bir milyon kişiyi düşündürebilir – Lord Byron
Okuyarak dünyamızı, tarihimizi ve kendimizi keşfederiz – Daniel J.Boorstin