Uzay :

bilimist

bilimist Yazdı...



Lazer silahı yapıldı mi ? Lazer silahları hakkında haberler

26 Kasım 2019 Bu içerik 1.939 kez okundu.

SAHA İstanbul koordinasyonunda, kümelenme üyeleri ASELSAN, ROKETSAN, ERMAKSAN, SAVER, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Gebze Teknik Üniversitesi ile oluşturulan konsorsiyum, "Lazer Hava Savunma Sistemleri" başlıklı bir proje geliştirdi.
Projenin TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) tarafından desteklenmesi kararlaştırıldı.

Havadan yere atılan mühimmat ile top, havan ve roket tehdidinin bertaraf edilmesinde son dönemde en etkin çözüm olarak lazer sistemler öne çıkıyor. Özellikle son 10 yılda lazer sistemlerinin bazı zafiyetleri (hedef takibi, güç ve odaklama ve benzeri) giderilerek hava tehdidine yönelik bir seçenek oluşturuldu. Gelişmiş teknoloji ve savunma sanayisine sahip ülkeler lazer sistemleri çalışmalarına ağırlık veriyor. Kaynak My net

TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) mühendisleri Star Wars filmlerinde kullanılan ışın silahlarına benzer lazer silahları geliştirdi. 50 kişilik Ar-Ge ekibi tarafından ordunun talebi üzerine 3 ay içinde prototip olarak üretilen Tüfeğe Monte Lazer Silahı, Milli Piyade Tüfeği (MPT) 76'ya monte edilerek kullanılabiliyor. Kaynak Sabah

Sistem nasıl çalışıyor?
Lazer Savunma Sistemi'nde, fiber lazer kaynağı tarafından üretilen yüksek güçlü lazeri yatay-dikey eksende hareket eden stabilize bir platform üzerinden hedef yönlendirilebiliyor. Stabilize platform, hedefin tespit ve takip fonksiyonlarını yerine getirmek üzere termal kamera ve gündüz görüş kamerası gibi elektro-optik birimleri de bünyesinde barındırıyor.
Sistem, elektro-optik birimlerin kamera görüntüleri üzerinden tehditleri otomatik olarak takip altına alıyor ve gönderdiği yüksek güçlü lazer ışınla tehditlerin bertaraf edilmesini sağlıyor. Kaynak: Yenisafak.
-------

Türk savunma sanayisinde, geleceğin silahları arasında gösterilen lazer sistemlerini geliştirmeye yönelik çok yönlü çalışmalar yürütülüyor.

Genelkurmay Başkanlığı envanterindeki Cobra I zırhlı aracının, 28 Temmuz 2018'de TÜBİTAK BİLGEM'e teslim edilmesi ile ARMOL Projesi resmi olarak başladı. Araca, BİLGEM tarafından tasarlanıp geliştirilen milli lazer kaynağı, hedef takip sistemi, hedef takip yazılımı ve komuta kontrol bilgisayarı entegre edildi.

Cobra I aracı, 26 Eylül'de TÜBİTAK SAVTAG koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcilerinin katılımıyla Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Eğitim ve Atış Alanı'nda yapılan kabul testlerini başarıyla tamamladı.

1,25 kilovat gücündeki ARMOL, daha önce gerçekleştirilen testlerde 3 milimetre kalınlığındaki karbon çeliği 500 metre mesafeden tahrip etmişti.

Yaklaşık 400 kilogram ağırlığındaki ARMOL'ün ilerleyen dönemde hava araçlarına entegrasyonu da planlanıyor. Kaynak: aa


------------



Haberlerden okumuş olduğumuz kadarı ile lazer silahları günümüzde ülkemiz tarafından artık kullanılmaya başlamıştır.

Yorumlar

Henuz yorum eklenmedi ilk ekleyen siz olun .Yorum Ekle
b