Deprem nedir ? Deprem ile nasıl yaşanır ? Depremler hakkında bilgiler
20 Ekim 2019 Bu içerik 2.477 kez okundu.
Deprem nedir ?
Yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzeyini sarsma olayına "DEPREM" denir.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.
Sismoloji nedir ?
Depremin nasıl oluştuğunu, deprem dalgalarının yeryuvarı içinde ne şekilde yayıldıklarını, ölçü aletleri ve yöntemlerini, kayıtların değerlendirilmesini ve deprem ile ilgili diğer konuları inceleyen bilim dalına "SİSMOLOJİ" denir. Depremler sismograf ile ölçülür.
Deprem Türleri Nelerdir?
Tektonik Depremler. Levhaların hareketleri sonucu oluşan depremlere tektonik depremler denir. ...
Volkanik Depremler. Volkanik patlamalar sonucu meydana gelen deprem çeşididir. ...
Çöküntü Depremler. Yeraltı madenlerinin erimesi, galerilerde meydana gelen çökmeler sonucu oluşan depremlere çöküntü depremler denir.
Tsunami.
Tektonik depremler ne demek?
Yerkabuğunun hareketi sonucu levha sınırlarında oluşan deprem. Dünyada ve Türkiye' de meydana gelen depremlerin büyük bir bölümü tektonik depremlerdir.
Öncü ve artçı deprem ne demektir?
Yaşanan büyük depremin ardından meydana gelen daha küçük çaplı depremlere artçı depremler denir. Deprem bir önceki depremden daha düşük şiddetli ise artçı deprem olarak kabul edilmektedir. Öncü depremler ana deprem öncesi yaşanırken artçı sarsıntılar ise ana depremin ardından meydana gelmektedir
Tektonik depremler nasıl meydana gelir?
Konveksiyon sonucunda yer kabuğundaki levhaların hareket etmesiyle tektonik hareketler meydana gelir. ... İki tektonik levha birbirini itmeye başladığı zaman bir gerginlik oluşur ve bu gerginlik zamanla artar. Levhaları meydana getiren kayaların bu gerginliğe dayanamayarak kırılmasıyla depremler meydana gelir.
Çöküntü deprem ne demek?
Yer altındaki boşlukların, kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan blokunun çökmesi sonucu oluşan küçük depremler.
Depremin şiddeti ne demek?
Depremin yer yüzeyindeki etkileri depremin şiddeti olarak tanımlanır. Şiddetin ölçüsü, insanların deprem sırasında uykudan uyanmaları, mobilyaların hareket etmesi, bacaların yıkılması ve toplam hasar gibi çeşitli kıstaslar göz önüe alınarak yapılır. Şiddeti tanımlamak için birçok ölçek geliştirilmiştir.
Fay kırılması ne demek?
Fay, kırık olarak da bilinir, jeolojide, yer kabuğu kayaçlarının ters yönlü sıkıştırma ya da gerilme kuvvetlerinin etkisiyle koparak birbirine göre yer değiştirmesiyle birlikte ortaya çıkan yapıdır.
Deprem dalgaları nelerdir?
Deprem dalgaları, hafif bir sarsıntı sonrası, yerin içinden gelen top seslerini andırır. Deprem dalgalarının iki türü vardır. Cisim dalgaları, yüzey dalgaları deprem dalgalarının türleridir. Deprem dalgaları sismograf adı verilen aletlerle ölçülür.
Deprem ölçü birimi nedir? Richter ölçeği. Richter ölçeği ya da yerel magnitüd ölçeği, sismoloji´de kullanılan, dünya genelinde meydana gelen depremlerin aletsel büyüklüklerini ve sarsıntı oranını (magnitüd, İngilizce: magnitude) belirleyen ve sınıflara ayıran uluslararası ölçüm birimi.
Dünyanın en büyük depremi nerede oldu?
22 Mayıs 1960'da gerçekleşen deprem, tarihin kaydedilmiş en yüksek ölçekli depremi olma özelliğini taşıyor. Şiddeti 9.5 olarak belirlenen deprem, 10 dakika sürmüştür. Yarattığı tsunami sebebiyle Şili haricinde, Havai, Japonya, Filipinler, Yeni Zelanda'nın doğusu ve Avustralya'nın güneyi de etkilenmiştir.
Ilksel deprem ne demek?
revize deprem hakkında açıklama: İlksel demek ilk veriler ile hesaplanmış demektir. Revize ise değerlendirmesi yapıldıktan sonra daha net olarak hesaplanmış sonuç demektir.
Deprem nasıl oluşur?
Depremler nasil olusur. Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir.
Merkez üssü ne demek?
Deprem Terimi Olarak Deprem Merkez Üssü:
Deprem odak noktasının yeryüzündeki iz düşümü. Genel olarak depremin en kuvvetli hissedildiği ve en çok hasar yaptığı bölge içinde veya hemen yakınındadır.
Deprem odak derinliği nedir?
Depremde enerjinin açığa çıktığı noktanın yeryüzünden en kısa uzaklığı, depremin odak derinliği olarak adlandırılır. Depremler odak derinliklerine göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma tektonik depremler için geçerlidir. Yerin 0-60 km derinliğinde olan depremler sığ deprem olarak nitelenir.